X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]

przesiekany czosnek. Doprawi� do smaku sol� i pieprzem.
- dusi� wszystko razem jeszcze ok. 45 min., pod przykryciem.
W�drówka 107  Smak lotaryngii
[ quiche lorraine ] [ zupa z dyni ] [ la potet loraine ]
quiche lorraine
Sk"adniki:
- p"at ciasta francuskiego kruchego,
- 100 g w�dzonego boczku,
- ma"o �mietana,
- ga"ka muszkato"owa,
- pieprz,
- 2 jaja,
- �mietana
Plan dzia"ania:
- mas"em wysmarowa� form�
- w"o�y� ciasto do formy, nadmiar ciasta �ci��, z"o�y� na brzegi formy
- spód ciasta ponak"uwa� widelcem, na ciasto po"o�y� pergamin do pieczenia albo alufoli� i leciutko je zez"oci� w piekarniku
- boczek podsma�y� na patelni i po"o�y� na podpieczonym cie�cie zala� mas� �mietanowo-jajeczn�
- pozostawi� na kilka minut w piecu, a� masa si� zetnie
zupa z dyni
Sk"adniki:
- 1 �rednia dynia,
- 2 l. bulionu,
- 6-8 z�bków czosnku,
- 2 �ó"tka,
- 100 ml �mietany,
- ga"ka muszkato"owa,
- sól pieprz,
- grzanki czosnkowe,
- creme fresh (s"odka �mietana),
- mas"o
63
Plan dzia"ania:
- dyni� przekroi�, obra�, wy"upa� pestki, mi��sz pokroi� w kostk�,
- rozgrza� lekko du�o mas"a, wrzuci� dyni� i dusi� na niewielkim ogniu jak najd"u�ej, do zmi�kczenia, nie przypali� mas"a,
- doda� 3-4 z�bki czosnku, zala� bulionem, doda� �wie�o zmielon� ga"k� muszkato"ow�, gotowa� tak d"ugo, a� b�dzie mo�na zmikso-
wa� (purre z dyni) dola� reszt� bulionu,
- doda� czarnego pieprzu i ga"ki muszkato"owej,
- na patelni rozgrza� mas"o z oliw�, i zrobi� z bagietki grzanki na rumiano, �mietan� zahartowa� i doda� do zupy
- zagotowa� na samym ko�cu zaprawi� zahartowanymi �ó"tkami,
- ju� nie gotowa�
- grzanki posmarowa� czosnkiem
la potet loraine
Sk"adniki:
- 200 g w�dzonego surowego bekonu ze skór�,
- 200 g wieprzowej "opatki,
- ko�� od szynki,
- pi�� w�dzonych kie"bas,
- ziemniaki i marchew,
- bia"a rzepa i �ó"ta rzepa,
- cebula,
- bia"e wytrawne wino,
- li�� laurowy,
- tymianek w torebce,
- sól pieprz,
- bia"a fasola moczona przez noc,
- bia"a kapusta
Plan dzia"ania:
- z ko�ci ugotowa� wywar wyjmuj�c szum,
- gotowa� na niewielkim ogniu przez 1,5 hrs,
- dorzuci� jarzyny, doda� kie"bas�, doda� wino i przypraw,
- gotowa� dalsze 1,5 hrs, wrzuci� fasol�
W�drówka 108  Smak alzacji i lotaryngii
[ soczewica z boczkiem ] [ ciel�cina z sza"wi� (ragout ciel�ce) ] [ tarta z porami ]
soczewica z boczkiem
Sk"adniki:
- soczewica,
- pomidory,
- bulion wo"owy,
- creme fresh,
- czarny pieprz,
- oliwa,
- boczek,
- na� �wie�ej pietruszki
Plan dzia"ania:
- soczewic� i pomidory dusi� na patelni dolewaj�c bulionu,
- boczek pokroi� w kostk�, pietruszk� posieka�, doda� do soczewicy,
- zala� creme fresh, na ko�cu doda� czarny pieprz
ciel�cina z sza"wi� (ragout ciel�ce)
Sk"adniki:
- ciel�cina,
- 2 "y�ki oliwy,
- bulion wo"owy,
- �mietana,
- cebula,
- sól, pieprz,
- sza"wia, czosnek,
- bia"e wino,
- pasta pomidorowa,
- na� pietruszki
Plan dzia"ania:
- ciel�cin� bez ko�ci pokroi� w kostk�,
- sza"wi� przysma�y� na patelni, wyj��,
64
- na tym samym t"uszczu obsma�y� mi�so,
- posieka� cebulk�, dorzuci� do mi�sa, dorzuci� 2 z�bki czosnku, podla� bulionem wo"owym,
- wla� bia"e wino  kielich, doda� past� pomidorow�, lekko podsma�y�
- doda� posiekanej sza"wi i pietruszki, creme fresh, doda� m�ki do ca"o�ci (?) dla zg�szczenia
tarta z porami
Sk"adniki:
- kruche ciasto francuskie,
- bekon,
- pory,
- musztarda z dijon,
- 2 jajka,
- ga"ka muszkato"owa
Plan dzia"ania:
- ciasto na"o�y� na p"ytka form�, przykry� pergaminem,
- przy"o�y� ziarnami fasoli i podpiec w piekarniku,
- bekon pokroi� w kostk�, na patelni zez"o�ci�,
- posieka� pory, wy"owi� z patelni bekon, obsma�y� pory na pozosta"ym t"uszczu,  dusi� ok. 3 min.
- ciasto nasmarowa� musztard� z dijon, roz"o�y� bekon i pory, pokry� �mietan� zmieszan� z jajkami,
- posypa� ga"k� muszkato"ow�,
- piec w piekarniku 15 minut
Przepisy dodatkowe
[ murzyn ] [ schab z czosnkiem w bia"ym winie i �mietanie ]
murzyn
Sk"adniki:
- 60 dkg m�ki,
- 1 jajko,
- 3 dkg dro�d�y,
- 6 kie"bas bia"ych,
- smalec,
- mleko,
- sól
Plan dzia"ania:
- Dro�d�e rozpu�ci� z ma"� ilo�ci� cukru i mleka, [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anielska.pev.pl
  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.