[ Pobierz całość w formacie PDF ]

przesiekany czosnek. Doprawiç do smaku solà i pieprzem.
- dusiç wszystko razem jeszcze ok. 45 min., pod przykryciem.
W´drówka 107  Smak lotaryngii
[ quiche lorraine ] [ zupa z dyni ] [ la potet loraine ]
quiche lorraine
Sk"adniki:
- p"at ciasta francuskiego kruchego,
- 100 g w´dzonego boczku,
- ma"o Êmietana,
- ga"ka muszkato"owa,
- pieprz,
- 2 jaja,
- Êmietana
Plan dzia"ania:
- mas"em wysmarowaç form´
- w"oÝyç ciasto do formy, nadmiar ciasta Êciàç, z"oÝyç na brzegi formy
- spód ciasta ponak"uwaç widelcem, na ciasto po"oÝyç pergamin do pieczenia albo alufoli´ i leciutko je zez"ociç w piekarniku
- boczek podsmaÝyç na patelni i po"oÝyç na podpieczonym cieÊcie zalaç masà Êmietanowo-jajecznà
- pozostawiç na kilka minut w piecu, aÝ masa si´ zetnie
zupa z dyni
Sk"adniki:
- 1 Êrednia dynia,
- 2 l. bulionu,
- 6-8 zàbków czosnku,
- 2 Ýó"tka,
- 100 ml Êmietany,
- ga"ka muszkato"owa,
- sól pieprz,
- grzanki czosnkowe,
- creme fresh (s"odka Êmietana),
- mas"o
63
Plan dzia"ania:
- dyni´ przekroiç, obraç, wy"upaç pestki, miàÝsz pokroiç w kostk´,
- rozgrzaç lekko duÝo mas"a, wrzuciç dyni´ i dusiç na niewielkim ogniu jak najd"uÝej, do zmi´kczenia, nie przypaliç mas"a,
- dodaç 3-4 zàbki czosnku, zalaç bulionem, dodaç ÊwieÝo zmielonà ga"k´ muszkato"owà, gotowaç tak d"ugo, aÝ b´dzie moÝna zmikso-
waç (purre z dyni) dolaç reszt´ bulionu,
- dodaç czarnego pieprzu i ga"ki muszkato"owej,
- na patelni rozgrzaç mas"o z oliwà, i zrobiç z bagietki grzanki na rumiano, Êmietan´ zahartowaç i dodaç do zupy
- zagotowaç na samym ko’cu zaprawiç zahartowanymi Ýó"tkami,
- juÝ nie gotowaç
- grzanki posmarowaç czosnkiem
la potet loraine
Sk"adniki:
- 200 g w´dzonego surowego bekonu ze skórà,
- 200 g wieprzowej "opatki,
- koÊç od szynki,
- pi´ç w´dzonych kie"bas,
- ziemniaki i marchew,
- bia"a rzepa i Ýó"ta rzepa,
- cebula,
- bia"e wytrawne wino,
- liÊç laurowy,
- tymianek w torebce,
- sól pieprz,
- bia"a fasola moczona przez noc,
- bia"a kapusta
Plan dzia"ania:
- z koÊci ugotowaç wywar wyjmujàc szum,
- gotowaç na niewielkim ogniu przez 1,5 hrs,
- dorzuciç jarzyny, dodaç kie"bas´, dodaç wino i przypraw,
- gotowaç dalsze 1,5 hrs, wrzuciç fasol´
W´drówka 108  Smak alzacji i lotaryngii
[ soczewica z boczkiem ] [ ciel´cina z sza"wià (ragout ciel´ce) ] [ tarta z porami ]
soczewica z boczkiem
Sk"adniki:
- soczewica,
- pomidory,
- bulion wo"owy,
- creme fresh,
- czarny pieprz,
- oliwa,
- boczek,
- naç ÊwieÝej pietruszki
Plan dzia"ania:
- soczewic´ i pomidory dusiç na patelni dolewajàc bulionu,
- boczek pokroiç w kostk´, pietruszk´ posiekaç, dodaç do soczewicy,
- zalaç creme fresh, na ko’cu dodaç czarny pieprz
ciel´cina z sza"wià (ragout ciel´ce)
Sk"adniki:
- ciel´cina,
- 2 "yÝki oliwy,
- bulion wo"owy,
- Êmietana,
- cebula,
- sól, pieprz,
- sza"wia, czosnek,
- bia"e wino,
- pasta pomidorowa,
- naç pietruszki
Plan dzia"ania:
- ciel´cin´ bez koÊci pokroiç w kostk´,
- sza"wi´ przysmaÝyç na patelni, wyjàç,
64
- na tym samym t"uszczu obsmaÝyç mi´so,
- posiekaç cebulk´, dorzuciç do mi´sa, dorzuciç 2 zàbki czosnku, podlaç bulionem wo"owym,
- wlaç bia"e wino  kielich, dodaç past´ pomidorowà, lekko podsmaÝyç
- dodaç posiekanej sza"wi i pietruszki, creme fresh, dodaç màki do ca"oÊci (?) dla zg´szczenia
tarta z porami
Sk"adniki:
- kruche ciasto francuskie,
- bekon,
- pory,
- musztarda z dijon,
- 2 jajka,
- ga"ka muszkato"owa
Plan dzia"ania:
- ciasto na"oÝyç na p"ytka form´, przykryç pergaminem,
- przy"oÝyç ziarnami fasoli i podpiec w piekarniku,
- bekon pokroiç w kostk´, na patelni zez"oÊciç,
- posiekaç pory, wy"owiç z patelni bekon, obsmaÝyç pory na pozosta"ym t"uszczu,  dusiç ok. 3 min.
- ciasto nasmarowaç musztardà z dijon, roz"oÝyç bekon i pory, pokryç Êmietanà zmieszanà z jajkami,
- posypaç ga"kà muszkato"owà,
- piec w piekarniku 15 minut
Przepisy dodatkowe
[ murzyn ] [ schab z czosnkiem w bia"ym winie i Êmietanie ]
murzyn
Sk"adniki:
- 60 dkg màki,
- 1 jajko,
- 3 dkg droÝdÝy,
- 6 kie"bas bia"ych,
- smalec,
- mleko,
- sól
Plan dzia"ania:
- DroÝdÝe rozpuÊciç z ma"à iloÊcià cukru i mleka, [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anielska.pev.pl