[ Pobierz całość w formacie PDF ]

conych, cholesterolu. Walka propagandowa w reklamach, co jest
lepsze, jest bez sensu. I masło i margaryna, są szkodliwe tak samo.
Natomiast godne polecenia są tłuszcze naturalne, oliwa z oliwek
extra vergine, tłoczone na zimno oleje roślinne, są one drogie, ale
niewiele tłuszczu potrzebujemy, podobnie tłuszcze zawarte w orze-
chach i nasionach. Spożywane z umiarem są błogosławieństwem.
52
Używki
Alkohol działa depresyjnie i uspokajająco, wyziębia organizm,
gdyż powoduje utratę ciepła. Uszkadza komórki mózgowe, zabiera-
jąc z nich wodę, uszkadza synapsy międzykomórkowe, niszczy wi-
taminy, minerały, degeneruje związki białkowe. Już 100g alkoholu
uszkadza włókna nerwowe, zatruwa każdą komórkę naszego ciała.
Sami lekarze zamiast leczyć ludzi, piszą o zbawiennym działaniu
piwa na nerki, koniaku na krążenie, wina na serce. Trudno napraw-
dę wymyślić większą głupotę. Alkohol w każdej dawce jest szko-
dliwy, w mniejszej mniej, w większej więcej. Nawet niewielka
ilość alkoholu czyni duże spustoszenie w naszym organizmie, na-
wet pozornie niewinne piwo niszczy skutecznie delikatny ustrój
człowieka, zaplanowany na przyjęcie nie procentów, ale tego co
czyste i nieskażone.
Kofeina to silny narkotyk, działający bezpośrednio na nasz układ
nerwowy, pobudzając go. Usuwa pozornie zmęczenie i daje jasność
umysłu, co jest związane z podwyższonym poziomem cukru we
krwi. Lecz kiedy chwilowe działanie kończy się, następuje osłabie-
nie, drażliwość, nadpobudliwość, nerwowość, osłabienie układu
nerwowego, wyczerpanie, nowotwory, awitaminozy (niszczy wita-
miny) nadkwasota, nadciśnienie, choroby serca, utrata masy ciała i
apetytu, bezsenność, migreny, uszkodzenie kodu genetycznego. W
sumie kofeina powoduje około 200 schorzeń. Kofeina to nie tylko
kawa (60-150mg na szklankę), ale i herbata (jako teobromina) czar-
na i zielona (25-45mg), Coca-cola (65mg), Pepsi (45mg), kakao
(15mg), w czekoladzie i wyrobach czekoladowych, także w lekar-
stwach.
Kawa bezkofeinowa to sztuczny płyn o obniżonej zawartości ko-
feiny, a do usuwania jej używa się trójchloroetylenu o właściwo-
ściach rakotwórczych.
53
Przyprawy i dodatki
Prawie powszechnie stosuje się pestycydy, DDT, fosforany, azo-
tyny, azotany, nawozy sztuczne. Znajdziesz je wszędzie, słodycze,
ciasta, wędliny, napoje, gotowe dania, desery, margaryny, jogurty,
ponad 90% wszystkich produktów są pełne sztucznych, szkodli-
wych niespodzianek.
Wiele dodatków działa szkodliwie, podrażniając. Ostre przypra-
wy jak pieprz, gorczyca, ocet, musztarda, pobudzają i niszczą tkan-
ki. Wywołują krwawienia i martwice, kurkuma powoduje rozpad
chromosomów, niszcząc zdolność do reprodukcji. Te zmiany wpły-
wają na skłonności do wytwarzania nowotworów, przyprawy nisz-
czą kłębuszki nerkowe, przyczyniając się do powstawania kamieni.
Gotowe sosy, produkty, imbir, czosnek, cynamon, gałka musz-
katołowa, mają takie właściwości. Glutaminian sodu, najczęściej
stosowany wzmacniacz smaku, dodawany do wielkiej liczby pro-
duktów, ma toksyczne, niezbadane jeszcze dokładnie właściwości.
Pieprz, gorczyca, imbir podnoszą ciśnienie, gałka muszkatołowa
działa negatywnie na centralny układ nerwowy. Przyprawy pogar-
szają stan krwi, drażnią żołądek. Kwas octowy (ocet) drażni tak
mózg, jak i żołądek, wywołuje ubytki śluzu, podobne działanie ma
soda i proszek do pieczenia. Dodawany jest do nich glin, uszkadza-
jący komórki. Takie choroby jak Alzheimera, spowodowane są
między innymi dużą ilością glinu w mózgu.
Do chleba i wypieków dodaje się siarczan amonowy, chlorek
amonowy (fermentacja), chlor (biel), dwuwęglan amonowy
(spulchniacz), kwas octowy (konserwant). Wiele barwników i in-
nych sztuczności, znajduje się w codziennie spożywanych przez
nas produktach. Można powiedzieć śmiało, że większość produk-
tów w sklepach nadaje się nie do żołądka, ale na śmietnik.
54
Magnez, żelazo, cynk
Powszechnie występują niedobory tych ważnych pierwiastków,
co skutkuje poważnymi konsekwencjami. Nasza wyjałowiona gleba
na ziemi, nie jest w stanie sprostać potrzebom żywieniowym. %7ływ-
ność z takiej gleby też jest jałowa. Coraz więcej jest przypadków
niedoborów żywieniowych. Pełne ziarna zbóż, banany, orzechy,
strączkowe, ciemnozielone warzywa liściaste, to bogate zródła ma-
gnezu. Fasola, soczewica, brokuły, suszone owoce, orzechy, płatki
owsiane, groch, pietruszka, buraki, pszenica, to zródła dobrego że-
laza. Soczewica, płatki owsiane, orzeszki ziemne, fasola, słonecz-
nik, marchew, kukurydza, ryż, pełne zboża, groch, to dobre zródła
cynku.
Najlepszy pokarm dla człowieka
Są różne mody na świecie, moda przemija, ale słowo i mądrość
Boga pozostaje. Podsumowując nasze rozważania, należy zapamię-
tać, że zdrowie człowieka jest w jego rękach i zależy w decydującej
mierze od niego, od jego stylu życia, od przestrzegania prostych,
naturalnych zasad zdrowia, wśród których ważną rolę odgrywa die-
ta. Najlepszym pokarmem dla człowieka jest pokarm maksymalnie
prosty, nieskomplikowany, surowy, gdyż to jest najlepiej trawione i
przyswajane, człowiek powinien jeść, aby żyć, a nie żyć, aby jeść,
dlatego głównym celem jedzenia powinno być dostarczenie tego,
co mu jest potrzebne. Jeśli odrzucimy to co złe, niezdrowe, stymu-
lujące, odkryjemy smak prostoty. Z racji budowy najlepszym po-
karmem dla człowieka są rośliny, w stanie surowym mało przetwo-
rzonym. To co się da, jedzmy na surowo. Wyjątek tu stanowi chleb,
który pomimo tego, że jest poddawany obróbce cieplnej, to jest tak-
że odżywczy, a jeśli jest dobrze upieczony, to lekkostrawny i do-
brze tolerowany. Niemniej podstawą diety człowieka powinny być
owoce, orzechy i nasiona. Owoce w dowolnej ilości (bez przesady),
orzechy i nasiona z umiarem, gdyż to pokarm bogaty i skoncentro-
wany. Taka była dieta w raju, do takiej diety Bóg człowieka prze-
55
znaczył i zaplanował. Na drugim miejscu warzywa i zboża, strącz-
kowe z umiarem i rozwagą, gdyż to pokarm bogaty i skoncentrowa-
ny, a poza tym już nie tak lekkostrawny jak owoce. Nie można po-
wiedzieć, by jakiś owoc był najlepszy, każdy jest bogactwem i bło-
gosławieństwem. Najlepiej jeść owoce z naszej strefy klimatycznej,
surowe, a na zimę można je zaprawiać w szklanych słojach, z wodą
i niewielką ilością cukru. W naszej strefie klimatycznej zimą nieste-
ty musimy posiłkować się owocami z innych stref klimatycznych, a
także doskonałymi owocami suszonymi. Wspomagać można owoce
nasionami i orzechami, które są całym bogactwem białka, tłuszczy,
witamin, minerałów. Kto tak je, problemów ze zdrowiem mieć ra-
czej nie będzie.
Zawartość białka: soja 40% (!), fasole 10-25%, soczewica 8%, [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anielska.pev.pl